Kaçak Akım Koruma Rölesi Ürün Çeşitleri, Modelleri ve Fiyatları

Kaçak akım rölesi kullanımı günümüzde şalt malzemeleri ürün grubu içerisinde oldukça yaygındır. Bazı elektrik devre sistemlerinde kaçak akım veya diğer çeşitli hatalardan kaynaklı olarak istenmeyen hasar oluşumları meydana gelebiliyor.

Kaçak akım koruma röle çeşitleri bu tür durumlarda tam bir profesyonellikle oluşması muhtemel tehlikenin önceden fark edilmesini sağlıyor. Böylelikle duruma en erken şekilde müdahale edebilme şansını insanlara veriyor.

Sıralama seçin
  • Kaçak Akım Koruma Rölesi Nedir? 

    Kaçak akım rölesi genel itibariyle nötr ve faz iletkenler arasındaki oluşan dengesizliği tespit ettiği an hemen harekete geçiyor ve bir anahtar görevi görerek devreyi açıyor. Elektrik devresi sistemlerinde akımın yolcuğu öncelikle fazdan girişle başlar.

    Daha sonrasında ise bu akım nötr alandan çıkış yapar. Normal şartlarda faz ve nötr kısımlar üzerinde iyi bir uyum ve denge söz konusudur. Fakat bir devre kaçağı meydana geldiğinde ise ortaya daha farklı bir yapı çıkar.

    Kaçak Akım Koruma Rölesi Ne İşe Yarar?

    Kaçak akım koruma rölesi, kaçak akımın olduğu durumlarda çok önemli bir görev üstlenerek, dengesizlik durumunu hemen fark edip devreye açma yönünde bir girişimde bulunur. Onun bu işlemi yerine getirmesinden sonra ise ciddi tehlike arz edecek durumlar daha başlamadan sonlanmış olur.

    Kaçak Akım Koruma Rölesi Çeşitleri Nelerdir?

    Birçok alanda kullanım açısından insanlara iyi faydalar sağlayan kaçak akım rölesi ürünleri iki farklı grupta ele alınıyorlar. Elektronik ve elektromekanik yapıda olarak bu kaçak akım röleleri, kullanım ihtiyaçları doğrultusunda duruma göre insanlar tarafından tercih ediliyorlar.

    Elektronik ve elektromekanik tasarımda kaçak akım rölelerinin her birinin kendisine ait birtakım özellikleri mevcut bulunuyor. Elektromekanik sistemli kaçak akım rölesi ürünleri, ek bir gerilim olmadan da daima verimlilikle çalışabiliyorlar.

    Elektronik tasarımlı bir malzeme bileşenini bünyelerinde barındırmazlar. Bundan dolayı da zorlayıcı bazı gerilimlere karşı çok iyi bir mukavemet gösterirler. Elektromekanik sistemli röleler genel itibariye faz hatlarıyla sıkı bir entegrasyon içinde olduklarından bazı toprak kaçakları olduğunda da yine üstün koruma görevlerini başarıyla yerine getirirler.

    Diğer bir seçenek olan elektronik kaçak akım röleleri, yüksek derece akımın etkin olduğu devre sistemlerinde kullanılabiliyorlar. Farklı türlerde açma süreleri ve akımları doğrultusunda ayarlarının yapılması mümkün olabiliyor. Elektronik devreler ve şebeke kaynağıyla kontrol altında edilerek işlevsellik kazanırlar. Açtırma cihazıyla bir bağlantı halinde olmadan da bağlanma kapasitelerine sahiptirler.

    Kaçak Akım Çalışma Rölesi Prensibi

    Kaçak akım rölesi, ilgili akım enerjisini ortamdaki tesisat hattı üzerinden aldıktan sonra çalışır bir vaziyete gelir. Geliş ve gidiş yönündeki akım toplamlarının sıfır olması bu röle için temel prensiplerden biridir.

    Kaçak akım rölesine ait olan bobin, tek fazlı devreler bünyesinde nötr ve fazın içinden geçişi olacak şekilde sisteme entegre edilir. Bu şekilde duruma göre bir çalışma esasıyla hareket eder.

    Kaçak Akım Rölesi Modelleri

    Kaçak akım koruma röleleri genel itibariyle farklı markalar nezdinde üretilen ve insanların kullanımına sunulabilen yapıda ürünlerdir. Bu rölelerin kendi bünyelerinde sahip oldukları birtakım teknik özellikleri, onların ihtiyaca ve kullanım durumuna göre rahatlıkla seçilebilmelerine yardımcı olur.

    • Schneider Electric EZ9R63240 2X40A 300MA EASY9 kaçak akım rölesi,
    • Schneider Electric 4 kutuplu kaçak akım rölesi ürünleri,
    • LEGRAND 403183 2X40A 30MA AC TİPİ XC3 kaçak akım koruma rölesi,
    • Schneider Electric 2 kutuplu kaçak akım rölesi modelleri,
    • LEGRAND 403195 4X40A 300MA AC TİPİ XC3 kaçak akım koruma rölesi,
    • Schneider Electric trifaze kaçak akım rölesi modelleri,
    • Siemens kaçak akım +N (OTOMAT) 25A 30 MA 1F+N 70 MM rölesi,

    Kaçak akım koruma rölesi ürünlerinin bu türden markalar tarafından üretilerek kullanıma sunulduğu görülebiliyor. Online olarak elektrix sitesi içerisinde bu kaliteli koruma rölesi ürünlerine kolaylıkla ulaşılması şansı mevcut bulunuyor.

    Kaçak Akım Rölesi Nasıl Bağlanır?

    Kaçak akım rölesi durumun gereksinimlerine göre iki farklı şekilde bağlanabilir. 300 mA KAR bağlantı ve 30 mA KAR bağlantı türleri bunlar arasında yer alır. Kaçak akım rölesinin üste devre yapısında değeri, alt devrede mevcut olandan daha büyük konumda olmalıdır. Faz ve nötr iletken kaynaklar arasında bir duruma göre başarıyla entegrasyon yapılmalıdır.

    Kaçak Akım Rölesi Nereye Bağlanır?

    Kaçak akım röleleri genel olarak ilgili alandaki elektriksel birtakım devre mekanizmaların olduğu alanlarda tesisat kısımlarına bağlanırlar. Tesisatın kaynak yapısının nasıl olduğu bu noktada tespit edilir ve sonrasında bir bağlantı türü seçilir. Bu aşamada röledeki nötr iletken topraklanmamış olmalı ve toprak iletkenle temas etmemelidir. Bu röleler nötr ve giriş çıkış bağlantı kısımlarından tesisata uyumlanırlar.

    Kaçak Akım Rölesi Nasıl Çalışır?

    Devre sistemine gelen akımla bu alanda çıkış yapan elektriksel akımların arasında bir farkın oluşması, kaçak akım koruma rölesinin temel çalışma yapısının dinamiklerini oluşturur. Toroidal ölçüm transformatör sistemi, kaçak akım rölesinin içerisinde yer alır.

    Nötr ve faz birtakım iletken kısımları bünyesinde barındıran bu transformatör, akımları duruma göre zıt taraflı ve eşit değerde taşımaya çalışır. Manyetik akım gibi bir ölçüye kendi içerisine sahip olmayan bu transformatör, toplamdaki akım değerini sıfıra getirmek için bir çaba gösterir.

    Transformatörün görevi daima nötr ve faz sistemleri arasında aktif olarak bir ölçümleme yapmasıdır. Eğer bu transformatör bu işlemini yerine getirirken akımda bir farklılık tespit ederse hattı keserek doğrudan akım enerjisini toprağa yönlendirir ve bu şekilde çalışır.

    Kaçak Akım Rölesi Seçimi

    İlgili ortamlarda kaçak akımlarının daima tam zamanında tespit edilmesi çok önem arz eden bir konu olduğundan, muhakkak bu yönde görevini başarıyla yerine getirebilecek ürünler seçilmelidir. Üretimi yapılan kaçak akım röleleri arasında oldukça geniş çeşitlilik olduğundan bu noktada titizlikle bir araştırma yapılmalıdır.

    Açma seviyesi: Kullanılan kaçak akım röleleri eğer 30 MA değerinde olursa oldukça olumsuz bir durum olan elektrik çarpmalarına karşı iyi bir korum sağlayabilir. İnsanların olası şekilde görebilecekleri birtakım ciddi zararların bu noktada önüne geçilir.

    Kutup sayısı: Sistemdeki şebeke yapısı eğer monofaze bir özellikteyse o zaman bu noktada iki kutbu olan kaçak akım koruma röleleri kullanılmaya çalışılır. Buna ek olarak şebeke yapısında trifaze özellikle bir yapı mevcutsa o zaman da 4 kutuplu olan röleler kullanılır.

    Nominal akım: İlgili cihaz üzerinden geçiş yapacak olan akıma muhakkak kaçak akım rölesinde mevcut bulunan nominal akım değerinin bir uyum sağlaması gereklidir. Burada bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken şey, bu değerin cihazdaki akımdan daha fazla asla düşük olmamasıdır.

    Farklı tarzlarda tasarlanarak kullanıma sunulan kaçak akım rölesi ürünlerini seçme aşamasında bu dinamikler dikkate alınarak gerekli kararlar verilebilir. İyi ve fonksiyonu her açıdan güçlü bir çalışma esasına dayanan ürünler uzun süreler boyunca güzel bir performans sergileyebilirler.

    Kaçak Akım Rölesinin Açma Süresi

    EN 61008 standartları uyarınca kaçak akım rölelerine ait açma süreler yasal bir çerçevede belirlenmiştir. Bu durum göz önüne alındığında ilgili açma sürelerinin 150mA akımında 40m olması gereklidir.

    Bunun dışında 60mA değerinde ilgili açma süreleri 150ms ve 30mA değerinde ise açma süresi 300ms şeklinde olmalıdır. Eğer tüm bu değerlerden farklı olarak >30mA değerinde bir yapı varsa açma yapma işlemi hali hazırda yerine getirilmez.

    Kaçak Akım Rölesi Fiyatları

    Kaçak akım röleleri genel teknik özellikleri ve donanımları bakımından farklı tür bileşenleri bünyelerinde barındırabiliyorlar. Bu durum onların fiyatlarının ne olarak belirlenmesine gerekli şekilde olanak sağlıyor.

    Kaçak akım rölesi fiyatlarının ortalama olarak 125 TL’den başlayıp 1500 TL’ye kadar çıkabildiği görülüyor. Kaliteli markalar bünyesine üretilen kullanışlı ürünler iyi indirim fırsatlarından yararlanarak uygun bütçelerle temin edebilme şanslarına da sahip olunabiliyor.

    Kaçak Akım Rölesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Kaçak akım röleleri genel itibariyle bünyelerinde, çalışma dinamiklerine bağlı olarak farklı mekanizmalar içerirler. Bir ürün tercihi yaparken mutlaka birçok farklı unsuru göz önüne almak gerekir.

    • Nominal akım değer seviyesi durumu,
    • Rölelerdeki kutup sayısı durumlarına bakılması,
    • Kaçak akım rölelerinin ne ölçüde bir hassasiyet yapısına sahip bulunduğu,
    • Rölelerin hangi tipte üretilmiş oldukları,

    Kaçak akım rölesi ürünlerini seçme aşamasında bu türden bazı hususlara dikkat ederek bu yönde en güzel seçimler daima yapılabilir.

    Bir Evde Kaçak Akım Rölesi Kaç Amper Olmalı?

    Kaçak akımların yüksek bir seviyede olması insan yaşamı üzerinde ciddi tehditler meydana getirebilir. Ev ve bina gibi ortamlarda genel olarak kaç akım rölesinin 30mA değerinde olması istenir. Bu değer elektrik akımına kapılma ve kişiler zarar görme durumundan koruma noktasında iyi bir işlevsellik gösterir.

    Kaçak Akım Rölesi İş Yerinde Kaç Amper Olmalıdır?

    İş yerlerinde olası akım durumlarında insan sağlığının korunması haricinde bir de maddi şekilde ortaya çıkacak zararların engellenmesi gerekliliği vardır. 300 mA değerinde röleler fabrika ve çeşitli iş yerlerinde yüksek seviye tehditlerin önlenmesi noktasında işe yarayacak olan kaçak akım röle seçeneğidir.

    Kaçak Akım Rölesi Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

    Daima düzgün şekilde işlevini yerine getirmesi gereken kaçak akım röleleri bazen bozulabiliyor. Bunun anlamak için ilgili rölenin test butonu bölümüne basılması gerekiyor.

    Kaçak Akım Rölesi Neden Atar?

    Kaçak akım rölelerinin kullanım sürecinde beklenmedik bir şekilde atması gibi birtakım durumlar da ortaya çıkabiliyor. Bunun meydana gelmesinin ardında genel olarak birçok farklı sebep yer alabiliyor.

    Kaçak akım rölesinde bir arızanın oluşması, montaj işleminin yanlış yapılmış olması veya rölede oldukça düşük seviyede taşıma dinamiğinin bulunması, rölenin atmasına neden olabiliyor. İlgili alandaki toprak hattının yeterince iyi olmaması da bu tür durumları meydana getirebiliyor.

    Kaçak Akım Rölesi Neden Yanar?

    Kaçak akım rölelerinin bazen yanması gibi durumlarla da karşılaşılabiliyor. Bunun meydana getiren sebepler arasında gevşek bağlantı veya rölede dengesiz yükleme olması gibi etkenler yer alabiliyor.

    Trifaze Kaçak Akım Rölesi Nedir?

    Trifaze kaçak akım röleleri, 3 fazlı elektrik kaynak sistemlerinin olduğu yapılarda kullanılırlar. Trifaze rölelerin takılması gerekli olabilen bazı yerler arasında çeşitli dükkanlar veya asansör sistemleri gibi bölümler bulunur.

    Kaçak Akım Rölesi Kullanılmazsa Ne Olur?

    Elektriksel tesisat yapılanmalarının olduğu çeşitli ortamlarda eğer kaçak akım röleleri kullanılmazsa elektrik şoku yaşanması gibi durumlarla insanlar karşılaşabilirler. Bu akım, insanların hayatına mâl olacak kadar ciddi etkiler meydana getirebilir.

    Bu bakımdan muhakkak bu rölelerin kullanımına gerekli olan alanda önem verilmelidir. Yangın risklerinin önlenmesi, maddi zararların ve manevi kayıpların önüne geçilmesi açısında röle sistemlerinin çok iyi koruyuculukları vardır.

    Kaçak Akım Rölesi Zorunlu mu?

    Kaçak akım rölelerinin kullanımı yasal kanunlar uyardığından zorunludur. 30 Kasım 1995 yılında alınan ve 22479 sayılı resmî gazetede mevcut bulunan 18.maddeye göre yaşamın korunması ilkelerince kaçak akım röleleri kullanılmalıdır.

    Kaçak Akım Rölesi Neden Atıyor?

    Kaçak akım röleleri birçok farklı sebebe bağlı olarak bazen atabiliyor. Bu sebepler arasında yanlış kullanım ve montajlar, elektrikli bazı cihazların kablo kısımlarında deformasyon olması durumu yer alabiliyor.

    Kaçak Akım Rölesi Ters Bağlanırsa Ne Olur?

    Kaçak akım röleleri eğer gerekli kontroller yapılmadan ters şekilde bağlanırsa o zaman onun kısa devre yapması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Şalter ve diğer cihazlar bundan bir zarar görebilir.

    Whatsapp Destek Hattı x İletişime geçmek için hemen tıklayınız. Haftaiçi 08:30-17:30 Tıklayınız
    T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.