Pil Çeşitleri, Modelleri ve Fiyatları

Günlük hayatta en çok kullanılan enerji ve güç kaynaklarından biri de pildir. Hacim olarak çok yer kaplamayan bu güç kaynağı taşınabilir olması açısından da büyük avantaj sağlıyor. Pille çalışan cihazlar için enerji sağlayan bu bataryalar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Piyasada birçok markaya ait ve farklı cihazlar için üretilmiş olan pilleri görmek mümkün.

Kaliteli ve uzun ömürlü piller için güvenilir firmalardan alışveriş yapmanız yararınıza olacaktır. Elektrikle çalışan cihazlar doğrudan bağlantı kurabilirken pil ile çalışan cihazlar ise performansı yüksek enerji kaynaklarına ihtiyaç duyar. Piyasada bulunan merdivenaltı piller hem sağlığınız hem de kullanılacak cihazınız için risk oluşturmaktadır. Bu yüzden bilinen marka pilleri ve profesyonel firmaları tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Sıralama seçin
  • Pil Nedir?

    Pil, kimyasal enerjiyi doğrudan elektrik enerjisine dönüştürerek bünyesinde depolayan bir güç kaynağıdır. - uç (anot) ve + uç (katot) olmak üzere iki terminali bulunur. Anot uç elektron kaynağıdır. Pille çalışan cihaza bu uçtan elektronlar aktarılır. Elektronların oluşması için de pilde yer alan elektrolitler kimyasal tepkime girerek hareket eder. Piyasada bilinen iki tür pil vardır.

    Bu piller şu şekildedir;

    • Primer Piller: Tek kullanımlık, halk arasında bilinen adıyla şarjsız piller bu gruba girer. Bunlar adından da anlaşıldığı üzere tek kullanımlıktır. Yani pil bittikten sonra tekrar kullanılmaz ve atılır. Bu piller içerisinde bulunan elektrotlar, kimyasal tepkime sırasında geri dönüşü olmayacak bir şekilde değişim geçirirler. Dolayısıyla tekrar şarj edilmeye uygun değildirler. En çok bilinen örnekleri çinko-karbon ve alkalin temelli pillerdir.
    • Sekonder Piller: Çok kullanımlık diğer bir adıyla şarjlı piller ise bu gruba dahildir. Bu piller, pil şarj cihazı ile defalarca şarj edilir. Dolayısıyla tekrar tekrar kullanılabilir. Şarjlı piller, kullanıldıktan sonra kimyasal tepkimeleri ters elektrik akımı ile geriye çevirebiliyor. Akü, cep telefonu bataryası, laptop pili gibi güç kaynakları sekonder piller arasında yer alıyor.

    Piller boyutlarına ve şekillerine göre de kategorize edilebilir. Günlük yaşamda en yaygın kullanılan kalem pilleri ve saat pilleri dışında yassı pil çeşitleri de vardır. AA, AAA, 9V, C ve D piller de sektörde karşımıza çıkan güç kaynaklarıdır.

    Pil Ne İşe Yarar?

    Pil, bir çeşit enerji sağlayıcıdır. Güç üreten bu aygıt, cihazların elektrik devresinden akım geçmesine olanak sağlar. Bu sayede cihazın çalışmak için ihtiyaç duyduğu güç karşılanmış olur. Günlük hayatta birçok kullanım alanı olan pilin önemi de büyüktür. Saatten kumandaya, küçük ev aletlerinden otomotiv sektörüne, oyuncaktan bilgisayara birçok ürün pille çalışıyor. Ev, okul, işyeri ve hastaneler başta olmak üzere hayatın her alanında pile ihtiyaç duyuluyor.

    Yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan pillerin kimyasal yapıya sahip olduğu da unutulmamalıdır. Bu kimyasallar hem insan sağlığına hem de çevreye zarar verebiliyor. Bu yüzden kaliteli ve markalı ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca bu konuda hassas davranan firmalardan alışveriş yapılmalıdır.

    Pil ve Özellikleri

    Piller için kullanılan bazı terimler vardır. Bu terimler pillerin özellikleri hakkında da bilgi verir. Pillerin karakteristik özelliklerine bakıldığında ilk karşımıza çıkan voltajdır. Tam şarj olan bir pilin iki noktası arasındaki potansiyel farkı yani voltajı yüksektir. Pil azaldıkça voltaj da doğru orantılı olarak düşer.

    Voltajı % 80'in altına düşen pil bitik olarak değerlendirilir. Diğer bir özellik olan pil kapasitesi ise aygıtın üretebileceği enerji miktarıdır. Cihaza uygun seçim yapabilmek adına pilin kapasitesi son derece önemlidir. Pillerde bulunan iç direnç de bir başka özellik olarak karşımıza çıkıyor.

    Üretilen enerjinin bir kısmını soğurabilme yeteneğidir. Güçlü pillerin iç dirençleri düşük olur. Şarjlı piller için şarj edilme süreleri de karakteristik bir özelliktir. Bu noktada pilin türüne ve akım limitine uygun hareket etmek gerekiyor. Her şarjlı pilin bir akım limiti vardır. Buna uygun şarj edilmezse gereğinden fazla akıma maruz kalan aygıt aşırı ısınır ve patlayabilir.

    Pil Kullanım Alanları Nelerdir?

    Pillerin kullanım alanı oldukça geniştir. Bu geniş yelpazenin oluşmasında pil türlerinin ve çeşitlerinin de önemli etkisi vardır. Piyasada bulunan pil çeşitleri kendilerine farklı kullanım alanları buluyor.

    Pil çeşitleri ve kullanım alanları şu şekildedir;

    • Çinko-karbon primer pil: Radyo, cep fenerleri, vs.
    • Lityum primer pil: Hesap makinesi, uzaktan kumanda, hafıza devreleri, vs.
    • Alkali-mangan primer pil: Oyuncak, kamera, radyo, vs.
    • Nikel-kadmiyum sekonder pil: Alarm cihazı, aydınlatma sistemi, vs.
    • Nikel-metal hidrit sekonder pil: Dijital kamera, telsiz telefon, vs.
    • Lityum-polimer sekonder pil: Akıllı kart, cep telefonu, vs.
    • Lityum-iyon sekonder pil: Dijital kamera, laptop, tablet, vs.
    • Gümüş-oksit düğme pil: Hesap makinesi, kamera, kol saati, vs.
    • Çinko-hava düğme pil: İşitme cihazları, vs.
    • Alkali-mangan düğme pil: minyatür el feneri, işitme cihazı, kol saati, vs.

    Görüldüğü gibi piller günlük yaşamın hemen hemen her alanında kullanılan önemli bir güç kaynağıdır. Markaları aynı olsa da her pil her cihaza uygun değildir. Bu yüzden cihazın özelliklerine göre pil seçimi yapmak son derece önemlidir.

    Pil Markaları Nelerdir?

    Piyasada bulunan onlarca pil markası vardır. Bu markalar en kaliteli ve performansı en yüksek pilleri üretmek için ciddi bir rekabet içerisinde yarışıyor. Dolayısıyla güçlü ve uzun ömürlü pil üreten birçok marka görmek mümkün.

    Piyasada bulabileceğiniz pil markaları şu şekildedir;

    Dünyada ve Türkiye'de ilk tercih edilen bu pil markaları hem kaliteli hem de uzun ömürlü ürünler sunuyor. Performans olarak da birbirleriyle yarışan markalar güçlü ve dayanıklı piller üretiyor. Basic, AA, AAA, 9V, şarj edilebilir, alkalin, ince kalem ve yassı pil çeşitlerini firmamızda bulabilirsiniz.

    Pil Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Pil seçiminde, ne için alınacağı önemlidir. Sürekli kullanılan ve kısa sürede pilini tüketen cihazlar için şarj edilebilen piller tercih edilmelidir. Bu piller 1000 defaya kadar şarj olabilme özelliğine sahiptir. Bu yüzden ekonomik olarak da büyük avantaj sağlıyor. Kontrolleri tamamlanmış marka piller kaliteli ve uzun ömürlüdür.

    Sekonder piller için mAh değerinin yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Bu piller diğerlerine oranla daha dayanıklıdır. Pilin son kullanma tarihinin yani raf ömrünün de geçmemiş olması gerekiyor. Bu piller güç kaynağı olamayacağı gibi oldukça tehlikelidir.

    Pil Fiyatları

    Piyasada farklı fiyat aralığında piller bulmak mümkün. Özellikle kalitesiz üretilen pillerin büyük bir kısmı son derece uygun fiyata alıcı buluyor. Bakıldığı zaman marka ve pahalı pillerle aynı görünüme sahip olsa da bu piller son derece kalitesiz ve ucuzdur. Sadece birkaç kullanım sonrası gücü sona erer ve çöp olur.

    Pil seçerken kullanım alanı kadar fiyatı da önemlidir. Uzun ömürlü pillerin ise ortalama bir değeri vardır. Bu değerin altında veya üstünde ürün almanız önerilmez. Ucuz ve kalitesiz bir ürün alıp sürekli pil değiştirmektense; uygun fiyata marka bir pil almanız her zaman daha avantajlı olacaktır.

    Ayrıca kalitesiz marka piller cihaz içerisindeyken akma yaparak aletin bozulmasına da neden olabiliyor. Bu yüzden pil seçimi önemlidir. Kaliteli, uzun ömürlü, marka pilleri firmamızdan uygun fiyata satın alabilirsiniz.

    Whatsapp Destek Hattı x İletişime geçmek için hemen tıklayınız. Haftaiçi 08:30-17:30 Tıklayınız
    T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.