Trafo Çeşitleri, Modelleri ve Fiyatları

Trafo, otomasyon ve elektrik devre sistemlerinde ilgili bağlantının kurulması için gerekli olan ve verimlilikle işlev gören bir cihazdır. Trafolar birbirinden farklı markalardan tarafından değişik akım kapasiteleri ve faz yapılarıyla üretilebilen türden ürünlerdir.

elektrix sitemiz üzerinde primer akım ve nominal güç değerleri farklı olan kaliteli birçok ürün yer alıyor. Bu ürünleri ihtiyacınıza göre rahatlıkla temin edebilmeniz mümkündür.

Sıralama seçin
  • Trafo Nedir?

    Elektrik devrelerinin, entegre oldukları yapı içerisinde görevlerini her zaman tam bir performansla yerine getirebilmeleri için aralarında bir bağlantı kurmalarına ihtiyaç vardır. Trafolar bu noktada ilgili görevi üstlenen ve ikiden daha fazla elektrik devresi sistemini birbirine, elektromanyetik indüksiyonlar yoluyla bağlayabilen elektriksel cihazlardır.

    Diğer adıyla dönüştürücü olarak da tanımlanabilen trafolar, birçok farklı elektriksel yapı içerisinde yer alabilen en önemli devre elemanlarından biridir. Bu yapılarda genellikle gerilim seviyesinde bazı ani değişkenlikler olduğu gözlenir.

    Trafolar işlevsel olmak için gerilim seviyesini frekans ile değil doğrudan elektromanyetik indüksiyonlardan destek alarak dönüştürmeye çalışırlar. Gerilimin değişime uğraması esnasında ortaya çıkacak güç kayıpları trafolar sayesinde en seviyeye düşer.

    Güç olabildiğince trafoların etkisiyle sabit bir şekilde kalır. Alternatif akımlarda trafolar, her zaman önemli bir görev üstlenerek gerilimin yükseltilmesi veya düşürülmesi aşamasında bir fonksiyon yerine getirirler.

    Trafo Ne İşe Yarıyor?

    Elektriksel mekanizmaların olduğu yapılar içerisinde her zaman trafoların varlığına ihtiyaç vardır. Çünkü trafolar enerji akımının dağıtılmasında ve üretilmesinde önemli görevler üstlenirler.

    Elektriksel akımların geliş noktaları olan bölümlerden ilgili transfer işlemi gerçekleşirken genellikle gerilim düşmeleri ve birtakım güç kayıplarının oluşması kaçınılmaz olabiliyor. Elektronik trafo tam da bu noktada ihtiyaç olan görevi üstlenerek gücün ciddi kayıplara uğramadan olabildiğince sabit tutulmasına olanak veriyor.

    Bunun yaparken de uygun şekilde gerilim frekansının yükseltilmesi noktasında işlevsel oluyor. Gerilim farkının yüksek olduğu sistemler içerisinde genellikle ızolasyon trafosu çok sık bir şekilde kullanılıyor. Trafoların dikkate değer önemli görevlerinden bir başkası ise yine aynı yapı içerisinde akım seviyesini sisteme uygun olarak düşürmesidir.

    Bu işlemin trafo sayesinde yapılması, ilgili hatlar bünyesinde mevcut olan ve iş gören iletkenlerin kesitlerini de daha küçülmüş bir hale getirir. Küçülme durumunun olmasının en temel fonksiyonu, büyük kayıplar olmasını riskini en aza indirmesidir.

    Bütçe harcamalarının daha uygun bir hale gelmesinde yine bu işlemin olmasının rolü oldukça büyüktür. Elektriğin en uzak noktalara bile sorunsuz ulaştırılması konusunda trafoların varlığının her zaman etkin bir önemi vardır. Trafo kontrolü, enerji seviyesinde performansın her zaman en iyi yapıda olması için birtakım periyodik aralıklarla yapılır.

    Trafo Özellikleri Nelerdir?

    Birçok farklı elektriksel sistemde etkin biçimde kullanılan trafoların, kendi bünyelerinde sahip oldukları birtakım önemli özellikleri vardır. Manyetik akı yoluyla sistemdeki elektriksel mekanizmada bulunan enerjinin tam verimlilikle transfer edilmesi ve yönlendirilmesi, trafoların en temel işlevsel özelliğidir.

    Manyetik nüve ve iki bobinden meydana gelmeleri yine trafoların dikkate değer önemli özellikleri arasındadır. Sistemde manyetik akı oluşumu için bobinlerin biri, gerilim etkisinin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Bu bobin, nüve aracılığıyla bunun gerçekleşmesini sağlar.

    Trafolar manyetik bir gövde yapısına sahip olarak enerji dağıtımında etkin bir rol üstenirler. Üzerlerinde bulunan iki farklı yapıdaki sargılarla iletkenlik konusunda bir aktivite gösterirler. Bu sargılar, Sekonder ve primer olarak nitelenirler.

    Trafolar, tasarımları itibariyle nominal güç değerleri ve primer akımları yönünden farklı değerlere sahip olabiliyorlar. İç boyutları da yine onu üreten markanın çalışma esasına göre bir farklılığa sahip olabiliyor.

    Kullanılacak alanın ihtiyacına göre bu trafolar ve modelleri arasından en uygun şekilde ilgili seçimler yapılabiliyor. elektrix sitemiz üzerinde bizler birçok farklı tasarımda, değişik türlerde teknik özellikleri olan bazı trafo ürünlerine yer veriyoruz. Kendi gereksinimlerinize uygun olarak bu trafoları güvenle sitemizden satın alabilirsiniz.

    Trafo Çeşitleri Nelerdir?

    Trafolar, tek tip şekilde üretilmiş bir yapıya sahip değillerdir. Bu ürünler bünyesinde oldukça iyi bir çeşitliliğin olduğunu görebilmek mümkündür. Farklı firmalarca üretimi yapılan trafolar iki değişik türde imal edilerek kullanıma sunulurlar.

    Yükseltici trafolar ve düşürücü trafolar bu seçenekler arasında yer alırlar. Çeşitleri bakımdan bu üretimler çerçevesinde farklı bölümlere ayrılırlar. Faz sayısına göre üretilen trafo çeşitleri, nüve tipine göre üretilen trafolar, çalışma ortamı ve kullanım amacına göre tasarlanan trafolar bu çeşitlilikler arasında bulunurlar.

    Nüve tipine göre trafoların kendi bünyelerinde farklı çeşitliliklere ayrıldığını görebilmek de mümkündür. Çekirdek tip, dağıtılmış tip ve mantel tip gibi trafo cihazları, nüve sınıflı trafolar içerisinde yer alıyorlar. Buna ek olarak kullanım amacına göre tasarlanan trafolar arasından da iyi bir çeşitliliğin bulunduğu görülebiliyor.

    Bu sınıfta yer alan trafo çeşitleri arasında ölçü trafoları, yükseltici alçaltıcı trafolar, izolasyon ve oto trafo seçenekleri bulunuyor. Faz sayısına göre trafolar, çok fazlı ve tek fazlı olarak tercih edilebiliyor. Çalışma ortamına uygun olması amacıyla tasarımı yapılmış trafolar, su altı, yer altı, platform ve iç mekân trafolar şeklindedir.

    Ses frekansı trafoları ve kontrol trafoları da yine birçok farklı alanda kullanımı yaygın olan trafo çeşitlerinden bazılarıdır. Ses frekansı trafoları, oldukça geniş yapıda olan frekans aralıklarında işlevsel olan bir niteliğe sahiptir.

    20 Hz. ve 20 kHz değerleri arasındaki frekanslar, bu trafolara en ideal şekilde çalışabilme şansını verirler. Diğer taraftan kontrol trafolarında ise temel amaç, faz ve gerilim yapısında ihtiyaç olan düzenlemelerin sorunsuz yapılabilmesidir.

    Trafo Modelleri Nelerdir?

    Trafolar birbirinden farklı markalarca farklı teknik özelliklere sahip olarak üretilebiliyorlar. Kaliteli trafo modelleri arasından bir seçimin yapılması, ilgili ürünleri uzun vadede en iyi verimlilikle kullanabilmeye bir şans tanıyabiliyor. elektrix sitemiz üzerinde trafo modelleri kapsamında oldukça güzel bir çeşitlilik bulunuyor.

    • Entes akım trafosu CT-25 T/İ M0598,
    • Entes 500/5 10VA CL 0,5 A.G. akım trafosu,
    • Entes 50A/5A CL:1 clamp tip ayrılabilir akım trafosu,
    • Legrand IME TOROID akım trafosu,
    • Siemens akım trafosu çap 35 MM,

    elektrix sitemiz üzerinde satışını yaptığımız ve her an sipariş vermeye uygun trafo ürünlerimiz arasında bu türden kaliteli birtakım modeller bulunuyor. Dilediğiniz şekilde gereksinimlerinize göre bu trafolar arasından uygun seçimleri her zaman güvenle yapabilirsiniz.

    Trafo Fiyatları Nelerdir?

    Trafolar arasında geniş bir çeşitliğin bulunması, onların fiyatları düzeyinde birtakım farklılıkların ortaya çıkmasında etken bir rol üstlenebiliyor. Hem kaliteli ve hem de beklentilere uygun şekilde trafo ürünlerinin temin edilmesi, uzun kullanım sürecinde en iyi memnuniyetin elde edilmesine imkân verebiliyor.

    Trafoların fiyatlarının belirlenmesinde onların ne gibi akım güçleri, faz yapıları ve boyutlara sahip olduğu referans alınıyor. Yine ilgili trafo ürünlerinin hangi markalar nezdinde üretildiği de bu aşamada fiyatları belirleyen unsurlardan biri olarak öne çıkıyor.

    Eğer hedefiniz kaliteli, garantili ve kullanışlı trafo cihazları satın almaksa, elektrix sitemiz bünyesinde sizlerin beklentilerini karşılayabiliriz. Değişen fiyat aralıklarında uygun ve indirimli fiyatlarımızla istediğiniz her türde akım trafosu ürününü bizlerde güvenle satın alabilirsiniz.

    Kaç Çeşit Trafo Vardır?

    Trafolara birbirinden farklı birçok alanda ihtiyaç duyuluyor. Her bir alanın gereksinimleri birtakım farklılıklar arz ettiğinden trafolar bu duruma yönelik değişik şekillerde imal ediliyorlar. Genel kapsamda trafoları 4 başlık altında ele almak mümkündür.

    Faz sayısına göre, nüve tipine göre, çalışma ortamına göre ve kullanım amacına göre üretilen trafolar, ilgili trafo çeşitleri kapsamı içerisinde yer alıyorlar. Sitemizde isteklerinizi her yönüyle karşılayacak şekilde kaliteli birçok çeşit trafo ürününü bulabilirsiniz.

    Trafo Elektrik Üretir mi?

    Trafolar, elektriksel yapının hâkim olduğu sistemler içerisinde her zaman yer alması gereken oldukça önemli cihazlardır. Bu cihazların temel görevi, enerji transferi ve bu enerjinin dağıtımı görevlerinin yerine getirilmesini sağlamasıdır.

    Genel olarak trafolar hakkında bilinen şey, onların görevlerinin yanı sıra elektrik de üretebilmeleridir. Fakat durum sanıldığı gibi olmamakla birlikte trafoların elektrik enerjisini üretmezler.

    Aynı zamanda trafoların, sistemde mevcut olan enerjiyi tüketmeleri gibi bir durum da söz konusu değildir. Trafoların en birincil ve önemli görevi, sistemdeki elektrik gücünü diğer sargı birimlere en sorunsuz şekilde aktarabilmektir.

    Elektronik Trafo Ne İşe Yarar?

    Çeşitli elektriksel mekanizmaların mevcut olduğu oluşumlarda bir şekilde enerjinin taşınarak farklı noktalara ulaştırılmasına ihtiyaç vardır. Bunun sağlanması konusunda görevi, elektronik trafo veya transformatör adı verilen cihazlar üstlenirler.

    Elektronik trafolar, dahil oldukları sistemde frekans üzerinde bir değişiklikte bulunmadan sadece gerilim ve akıma yönelik düzenlemeler yaparlar. Bu sayede elektriksel enerjinin dağıtımı ve taşınması işlemini yerine getirme fırsatını bulurlar.

    Gerilimde birtakım değişkenlikler meydana gelirken gücün aynı şekilde sabit kalmasında elektronik trafoların rolü oldukça büyüktür. Ani ve beklenmedik şekilde ortaya çıkabilecek güç kayıplarının olmaması konusunda bu trafolar sistemde koruyucu bir görev görürler.

    Elektronik trafoların bu şekilde bir çalışma yapmaları, yüksek iletim maliyetlerinin de en aza düşürülmesine bir katkı sağlar. Voltajın indirilmesi veya duruma göre yükseltilmesi, elektronik trafoların en birincil görevleridir.

    Trafo Elektrik Üretir mi?

    Trafoların genel olarak var olma amaçları, ilgili sistemde elektriğin üretilmesi değildir. Elektrik enerjisinin duruma göre başka noktalara uygun şartlarda transfer edilmesi onun asıl ve temel olan görevidir.

    Elektrik tüketmemekle beraber elektrik üretme konusunda da gerekli beceriye trafolar sahip değildirler. Ancak eğer DC akımla sisteme uygun şekilde bir korelasyon oluşturulursa o zaman bir elektriksel enerjinin üretimi söz konusu olabilir.

    Izolasyon Trafosu Ne Demek?

    Şebeke ve yük bölümlerinin temaslarının kesilmesi ve ayrışmaları için Izolasyon trafoları bir görev üstlenirler. Bu iki bölüm arasındaki ihtiyaç olan yalıtımın sağlanması noktasında bu trafolar çeşitli sistemlerde kullanılır ve fonksiyonlarını yerine getirirler.

    Bazı kumanda devre sistemleri, ızolasyon trafolarının en sık şekilde kullanıldığı bölümlerdir. Yine adaptörler ve birtakım şarj cihazlarında da ızolasyon trafolarından etkin biçimde destekler alınır.

    Izolasyon trafoları dengesiz ve uyumsuz olarak istenmeyen yüklenmelerin önüne geçilmesi noktasında tam bir performansla işlevsel olurlar.

    Trafo Nasıl Test Edilir?

    Trafolar, sağlıklı şekilde çalışıyorlar mı bunu anlamak için bazı zamanlarda bir kontrolden geçirilirler. Bu işlem yapılırken süreç belli bir plan dahilinde ilerler. İlk önce sekonder uç kısımlarda yer alan AC gerilim, AC voltmetre aracılığıyla ölçümlenir.

    Bu işlem sonrası gerilim durumu hakkında bir fikir elde edilemezse o zaman sargıların kopukluğu üzerine birtakım gözlemler yapılır. Değerler yine okunamıyorsa sekonder devre kontrolleriyle sistemin çalışmasına yönelik gerekli veriler elde edilir.

    Norm Trafo Gücü Nedir?

    Trafolarda güç hesaplamasının yapılması birçok durumda gerekli ve oldukça da önemlidir. Çünkü bu işlem, sistemde nasıl bir verimliliğin ve aktivenin olduğunu anlamaya yardımcı olur. Ayrıca hangi trafonun seçileceğine dair de bir yol gösterir. Sistemde kurulu güç üzerinde ilgili hesaplama yapılmaya başlanır.

    Öncelikle toplam kurulu güç tespit edilir. Sonrasında güç faktörü, cosY üzerinden belirlenir. Kayıp faktörü, eşzamanlılık katsayısı ve toplam kurulu güç çarpıldıktan sonra cosY sayısına bölünür. Bu işlemle elde edilen sonuca göre bir norm trafo gücü seçilir.

    Norm trafo gücü, mevcut toplam trafo gücüne göre hangi trafonun seçileceğine yönelik yol gösterici bir rehberdir. Hesaplamanın üzerinde bir değere sahip olması gereklidir.

    Akım Trafosu Gücü Nedir?

    Akım trafosu, ilgili elektrik devresindeki akım gücünün ne seviyede olduğunu ölçmeye yarayan trafo türlerinden biridir. Entegre oldukları devre içerisinde aktif olan akımı normalden daha uygun seviyeye küçültme işlemiyle getiren bu trafolar, yüksek gerilimden aletleri korurlar.

    Akım trafosu gücü, elektriksel sistem içerisinde yer alan akım trafosunun kaç amper kapasitesiyle işlem yapabildiğini gösteren bir değerdir.

    Akım Trafosu Nasıl Kullanılır?

    Akım trafoları, aktif halde olan akımın ihtiyaç olan seviyeye düşürülmesi noktasında görevini yerine getiren trafolardır. Elektriksel devrelerden geçen enerjinin ne kadar miktarda akım tükettiğini görebilmek için akım trafolarından gerekli destekler alınır.

    Çeşitli devre sistemlerine seri olarak bağlanarak entegre edilip kullanılan bu tür trafo cihazları, birbirlerinden farklı amper kapasiteleriyle işlevsel olabilirler.

    Manyetik Nüve Nedir?

    Manyetik nüvenin manyetik bir malzeme alaşımından tasarlanmış bir gövde bölümü vardır. Bu gövdeden belirli bir akım ve enerji geçişi olur. Nüveler güç, primer bölümden sekonder bölüme transfer olurken manyetik nüveye yani onun gövdesine ihtiyaç duyar. Manyetik nüve, bu işlemin yerine getirilmesine yardımcı olan bir parçadır. Mantel tip ve çekirdek tip olarak bu nüveler ikiye ayrılırlar.

    Trafo Nasıl Kontrol Edilir?

    Trafoların bobin bölümlerinde oldukça yaygın bir şekilde açık devre arızaları ortaya çıkar. Bu ve benzeri birçok durumda trafoların mutlaka kontrol edilmesi gerekebilir. İlgili kontrol işlemini gerçekleştirirken ohmmetre adı verilen bir cihazdan yardım alınır.

    Bu ohmmetre adlı cihazlar, elektriksel akıma karşı nasıl bir direnç var bunun kolayca tespit edilmesine imkân sağlarlar. Trafoların kontrolü bu şekilde gerçekleşir.

    Trafo Nasıl Test Edilir?

    Trafoların test edilmesinin birçok açıdan önemli faydaları vardır. Trafolarda bir arıza var mı, bu trafolar hangi kapasiteyle çalışıyor bunların öğrenilmesi noktasında bu testlerin yapılmasına bir gereksinim olur.

    Trafoların test edilmesine olanak veren birtakım özel geliştirilmiş cihazlar vardır. Direnç ölçüm cihazları, trafo çevirme oranı ölçüm cihazları ve ohmmetre gibi cihazlar bunlardan bazılarıdır.

    Trafo Kontrolü Nasıl Yapılır?

    Trafo kontrolü yapılırken birçok önemli esas üzerinde durulur. Trafonun yüzey kısmından kablo başlıklarına ve yağ seviyelerine kadar birçok bölüme bakılır.

    Bunun yanı sıra kontak dirençlerin ölçülmesi işlemi de yine bu aşamada gerçekleştirilir. Bazı ölçüm cihazlarıyla verimlik ve sağlamlık yönünde tam bir öngörü elde edilmeye çalışılır. Senede 1 defa da olsa bu kontrollerin yapılması, sistem güvenliği açısından büyük önem arz eder.

    Trafo Patlaması Neden Olur?

    Trafo patlaması durumlarıyla da maalesef çeşitli zamanlarda karşılaşılabiliyor. Bunun olmasının ardında genellikle gereğinden fazla ısınmanın meydana gelmesi yer alıyor.

    Trafolardaki ısınmaya ek olarak yine istenmeyen şekilde oluşabilen kısa devreler de bu türden patlamalara bir sebebiyet verebiliyor. Sargı izolasyon bölümlerinin bir delinmeyle karşılaşmaları da yine trafoların patlamasına neden olarak sistemi çalışmaz bir hale getirebiliyor.

    Trafo Yağı Yanar mı?

    Trafo yağının hali hazırda yanıcı olan bir özelliği vardır. Bu bakımdan yağın, bulunduğu alanın dışarıya sızmaması ve ilgili yer içerisinde konumunu koruması birçok bakımdan oldukça önemlidir. Bazen görülebilir ki bu yağda birtakım kabarcık oluşumları da meydana gelir. Bunun olmasının temel sebebi, yağın havayla temas ederek oksijen alması ve bunu takiben de okside olmasıdır. 

    Whatsapp Destek Hattı x İletişime geçmek için hemen tıklayınız. Haftaiçi 08:30-17:30 Tıklayınız
    T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.