Sigorta Ürün Çeşitleri, Modelleri ve Fiyatları

Sigortalar elektrik tesisatlarının vazgeçilmez ürünleri arasında yer alır. Bu nedenle elektriğin kullanıldığı hemen her alanda sigortaya ihtiyaç duyulur. Sigortalar kullanım amacı ve kullanım kolaylığı gibi sebeplerden ötürü farklı modellerde ve markalarda üretilirler.

Ayrıca gelişen teknoloji sayesinde farklı özelliklerde sigortaların üretimi yapılır. elektrix teknolojiye uygun ve binalarda elektrik akımına karşı koruma sağlayan sigorta ürünlerini sizlere sunmaktadır.

Sıralama seçin
  • Sigorta Nedir?

    Sigorta şalt malzemeleri arasında bulunan cihazdır. Yapılarda elektriğin kullanılabilmesi için kurulan elektrik tesisatları elektrik devrelerinden oluşurlar. Bu nedenle de farklı akımlara sahip olurlar.

    Ancak akım değerinin yüksek olması hem tesisata hem de elektrikle çalışan cihazların zarar görmesine neden olur. Sigortalar bu zararın ortadan kaldırılması için geliştirilen ve aşırı akımlarda tesisatların korunmasından sorumlu olan elemanlardır. İngilizce karşılığı fuse olan sigortalar dengeleyici veya devre kesici olarak da anılırlar.

    Sigortalar Ne İşe Yarar?

    Sigortaların ortaya çıkışı 1890 yılına kadar dayanır ve üretimi Thomas Edison tarafından gerçekleşir. Şalt malzemelerinden olan sigortaların en önemli görevi elektrik devrelerine ulaşan akımı (termik veya manyetik) kontrol altına almaktır.

    Sigortaların tespit edilen akım türüne göre açma yapması sayesinde elektrik tesisatlarının zarar görmesi engellenebilir. Üretilen sigortaların koruma sağladığı akım değeri üzerlerinde yazdığı için akımın belirlenen süreye ulaşmasıyla açma sayesinde koruma sağlanabiliyor.

    Sigorta Nasıl Çalışır?

    Elektrik sigortası ya da sigorta elektrikle bağlantılı olan cihazların tehlikeli akımlardan korunmasını sağlayan aletlerdir. Bu aletler içerisinde metalik bir tel bulunur. Bu tel genellikle gümüş, bakır veya alüminyumdur.

    Devrede bulunan aşırı akımın ortaya çıkması sigorta içerisindeki telin ısınmaya başlamasına neden olur. Bu sayede de sigorta çalışmaya başlar. Isınma şiddetinin sigorta içindeki teli eritmesi nedeniyle ise tel kopar ve akım kesilir. Böylelikle sigortalarda atma meydana gelir ve bu durum genellikle olumsuz görülse de tehlikeli olan akıma karşılık koruma sağlanmış olur.

    elektrix internet sitesinde yer alan sigorta ürünleri de benzer prensiple çalışarak devrelerin akımdan korunmasına ve hasarların geç kalmadan önlenmesine yardımcı olurlar.

    Sigortaların Özellikleri Nelerdir?

    Sigortaların özellikleri sigorta kullanmak isteyen ve yapılarına uygun sigortaya ihtiyacı olanların öğrenmek istedikleri bilgiler arasında yer alır. Akıma karşı koruma görevi bulunan sigortaların özellikleri kullanım alanlarına ve sigorta çeşidine göre farklı olarak görülür. Ancak sigortalarda bulunan genel özellikler şunlardır;

    Akım değeri:

    Amper cinsinden oluşan ve maksimum iletilebilecek akım miktarını gösteren değerdir.

    Kesme kapasitesi:

    Sigortanın atmasını sağlayacak maksimum akım değerini gösteren kapasite oranıdır.

    Gerilim değeri:

    Seri bağlanan sigortalarda gerilim miktarı hakkında bilgi veren değerdir. Bu değer sigorta içerisinde bulunan telin erimesi sonrasında düşüş gösterir.

    Sıcaklık:

    Telin kopmasını sağlayacak sıcaklık oranıdır.

    I²t Değeri:

    Sigorta tarafından taşınan enerji miktarıdır. Ancak bu miktar sigortada ortaya çıkan arıza durumunda ortaya çıkan enerji miktarını belirtir.

    Tip:

    Otomatik sigortalar harflerle belirlenen tiplere sahiptir. Bu tipe bakılarak sigorta seçimi yapılır.

    elektrix internet sitesini kullanarak sigorta kategorisinden gerilim, akım değeri, tip ve kesme kapasitesi bilgilerine göre sigorta seçimi yapabilirsiniz. Böylelikle tesisatla uyumlu olacak sigortaları kullanarak elektriği güvenle kullanabilirsiniz.

    Sigorta Kullanım Alanları Nelerdir?

    Elektrik tesisatlarının vazgeçilmezi olan sigortalar geniş kullanım alanına sahip olan ürünlerdir. Kullanım alanları sigorta türlerine göre çeşitlenir. Sigortaların en yaygın kullanım alanları arasında şunlar vardır;

    • Endüstri tesisleri
    • Evler
    • Elektrik santralleri
    • Elektrikli ev aletleri
    • Okullar
    • Alışveriş merkezleri
    • Otomobiller
    • Elektrik trafoları
    • Trasformatörler

    Bunlar dışında sigortalar akla gelebilecek ve elektrikle çalışan tüm cihaz veya devrelerde kullanılabilirler. Farklı çeşitlerde üretilen sigortalardan en yaygın kullanılan tür ise otomatik sigortalardır.

    Sigorta Çeşitleri Nelerdir?

    Manyetik ve termik akımın bulunması durumunda tesisatların korunması görevini üstlenen sigortalar kullanım alanlarına göre çeşitlenirler. Böylelikle kişilerin sigorta seçimi daha kolay olur. Piyasada bulunan sigorta çeşitleri şunlardır;

    • Otomatik Sigorta
    • Kartuş Sigorta
    • Buşon Sigorta
    • Bıçaklı Sigorta
    • Cam Sigorta
    • Anahtar Tipi Otomatik Sigorta
    • Yüksek Gerilim Sigortaları

    elektrix üzerinden satın alabileceğiniz sigortalar ise otomatik, kartuş ve silindirik sigorta çeşitleridir.

    Otomatik Sigorta Nedir?

    Otomatik sigorta binalar ve sigorta kullanımının yapıldığı diğer alanlarda en fazla tercih edilen sigorta türüdür. Bu sigortalar daha çok hassas devreler için tercih edilirler. Elektrik tesisatlarında olması gereken ideal enerji akımının aşılması durumunda devreye girerek akımın kesilmesini sağlar. Böylelikle de tesisatı veya tesisatın bulunduğu alanların yangın gibi kötü olaylardan korunmasına yardımcı olur.

    Otomatik sigortalar farklı akım değerlerinde üretilirler ve taşınması gereken akım kapasitesine göre tercih edilerek kullanılırlar. Otomatik sigortaların akım kapasiteleri 1A, 2A, 6A, 10A, 16A, 40A, 80A ve 160A şekillerinde görülür.

    Otomatik Sigorta Tipleri Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

    Elektrik tesisatlarında en yaygın kullanılan sigorta türü olan otomatik sigortalar harflerle belirlenmiş tiplerle ifade edilirler. Otomatik sigortalarda bulunan tipler Z, D, K, B, W ve C tipi sigortalardır.

    Z tipi otomatik sigorta:

    Sensör devrelerinde, switch uygulamalarında ve hassas devrelerde tercih edilen otomatik sigorta çeşididir.

    D tipi otomatik sigorta:

    Xray cihazları, punta makineleri, kaynak makineleri ve demeraj akımının yüksek olduğu motorlarda kullanılan sigorta türüdür.

    K tipi otomatik sigorta:

    Elektrik balastları, güç kaynakları ve aşırı akım uygulamalarında koruma amacıyla kullanılan sigortalardır.

    W tipi otomatik sigorta:

    W tipi otomatik sigortalar aynı zamanda anahtarlı otomatik sigorta olarak da anılır. Yer kaplaması az olan bu sigortalar elle kumanda edilir ve şebekeye bağlanırlar. Bu sigortalarda akım değeri önceden belirlenir ve akım değerinin aşılması durumunda devrenin şebekeden ayrılmasını sağlar. Az yer kaplaması ve devrenin şebekeden ayrılmasını hızlı sağlaması nedeniyle en fazla tercih edilen otomatik sigorta türüdür.

    B tipi otomatik sigorta:

    Prizler ve aydınlatma için kullanılan sigortalardır. Bu sigortalar elektrik hattının korunmasını sağlar. Aynı zamanda hızlı ve L tipi sigorta olarak da anılırlar.

    C tipi otomatik sigorta:

    Floresan lamba, motor, trafo ve endüktif yüklerin korunmasında kullanılırlar. Bu sigortalar aynı zamanda yavaş ve G tipi sigorta olarak da anılırlar.

    Otomatik Sigortaların Çalışma Prensibi

    Otomatik sigortalar bobin, nüve, manivela, bimetal, mandal, çekiç, bayrak ve çıkış terminali olarak isimlendirilen parçalardan oluşurlar. Bu parçalara sahip olan sigortalar iki ana prensipte çalışırlar. Bunlar manyetik açma ve termik açmadır.

    Termik Açma:

    Sigortada yer alan bimetal isimli parçanın ısınmasıyla başlayan çalışma işlemidir. Bu çalışma şeklinde akım nedeniyle bimetal ısınır ve bükülür. Yaşanan bükülme sonrasında ise mandal serbest bırakılarak akımın durdurulması sağlanır.

    Manyetik Açma:

    Sigortada bulunan elektromanyetik alanda meydana gelen değişmeyle ortaya çıkan çalışma prensibidir. Bu çalışma biçimine kısa devre ismi de verilir. Kısa devrenin yaşanması durumunda bobin mıknatıslanır ve manyetik açıcı harekete geçer. Bunun ardından ise devre kesiciler çalışmaya başlayarak akımın durmasını sağlar.

    Kartuş Sigorta ve Özellikleri Nelerdir?

    Elektrik tesisatlarında tercih edilen kartuş sigorta silindir yapıya sahip olan sigorta türüdür. Bu nedenle silindirik sigorta ismiyle de anılır. Bu sigortanın en önemli özelliği eriyen tele sahip olmasıdır.

    Böylelikle telin erimesine bağlı olarak hızlı açma gerçekleştirir. Sigortada yer alan telin akım nedeniyle erimesi durumunda devre açık hale gelir ve elektrik akımı durdurulur.

    Otomasyon panoları, ölçü aletleri, motor anahtarlama ve parafudur korunmasında tercih edilen sigorta türüdür. Kartuş sigorta elektrix üzerinde farkı marka ve kesme kapasitelerine göre seçilebilecek ürünler arasında bulunur.

    Yüksek Gerilim Sigortalar ve Özellikleri Nelerdir?

    Yüksek gerilim sigortaları elektrik devrelerinde açma yapmak için kullanılan sigorta çeşitlerinden birisidir. Bu sigortaların diğer sigortalardan farkı yüksek gerilime karşı çalışmasıdır.

    Optik göstergeli ve çarpma pimli olmak üzere iki türde bulunurlar. Motor koruması, transformatör koruması, gerilim trafosu koruması ve kondansatör koruması gibi amaçlarla kullanılırlar.

    Buşon Sigorta ve Özellikleri Nelerdir?

    Buşon sigorta eriyen tele sahip olan sigortalar arasında bulunur. Porselenden üretilmiş olan bu sigortalar buşon kapağı, gövde, buşon ve viskontak gibi parçalardan oluşurlar. Eriyen telli ya da vidalı sigorta olarak da anılırlar.

    Bıçaklı Sigorta ve Özellikleri Nelerdir?

    Eriyen tele sahip olan sigorta çeşitleri arasında yer alan bıçaklı sigortalar elektrik akımından kaynaklanan ısının teli eritmesi sayesinde aktif hale gelirler. Bıçaklı sigortalar NH sigorta olarak da anılırlar. Sigorta buşonu ve sigorta altlığı isimli parçalardan oluşan bıçaklı sigortalar en fazla otomotiv sektöründe kullanılırlar.

    Cam Sigorta ve Özellikleri Nelerdir?

    Cam sigortalar elektrik devrelerinin yüksek gerilim ve yüksek akımdan korunmasını sağlamak için kullanılırlar. Güç bakımından düşük seviyede kalan bu sigortalar piyasadaki en eski sigorta olma özelliğine sahiptir. Silindir yapıya sahip olan bu sigortalar elektronik kartlarda yaygın olarak tercih edilirler.

    Gövde Tipine Göre Sigorta Çeşitleri Nelerdir?

    Sigortalar kullanım alanları dışında gövde tiplerine göre de çeşitlere ayrılırlar. Gövde tipine göre sigortalar kofra tipi, duvar tipi ve tabla tipi sigortalar olmak üzere üçe ayrılırlar. Tabla (tablo) tipi sigortalar mermer üzerinde kullanılan sigorta türleridir. Duvar tipi sigortalar ise porselenden yapılan sigortalardır. Bağlama işlemi vida yardımıyla gerçekleşir. Gövde tipine göre sigorta çeşitlerinin sonuncusu ise kofra tipi sigortadır. Bu sigortaların kullanım alanı sac tablolardır. Aynı zamanda bu alanda en çok tercih edilen sigorta çeşididir.

    Elektrix Sigorta Ürünleri Hangileridir?

    Sigorta ve sigortalar için yardımcı ürünlere ihtiyacınız varsa elektrix sigorta kategorisini inceleyerek binalarınız veya tesisleriniz için uygun olacak sigorta ekipmanlarına erişebilirsiniz. Web sitesinde bulabileceğiniz sigorta ve sigorta ürünleri ise şunlardır;

    • 10A kartuş sigorta
    • C tipi otomatik sigorta
    • B tipi otomatik sigorta
    • GG tipi 4A kartuş sigorta
    • 50A GG silindirik sigorta
    • 6KA otomatik sigorta
    • Bıçaklı sigortalı yük kesicisi
    • Otomat aksesuarı
    • Kompakt yük kesici
    • 3 kutup kompakt
    • Elektriksel kilitleme cihazı

    Bu ürünleri markalarına göre satın almanız mümkündür. Ayrıca markalara göre fiyat karşılaştırması yaparak istediğiniz otomat veya kartuş sigorta ürünleriyle yük kesicilere sahip olabilirsiniz.

    Sigorta Markaları Hangileridir?

    elektrix sigorta satın almak isteyenler için en kaliteli markaların ürünlerini bir araya getirerek sizlerin beğenisine sunar. Böylelikle müşterilerinin uzun ömürlü sigortaları satın alarak kullanmalarına yardımcı olur.

    elektrix aracılığıyla sahip olunabilecek sigorta markaları Legrand, Siemens, Schneider Electric ve Viko markalarıdır. Bu markalara ait olan sigortaları marka, tip, kesme kapasitesi ve kutup sayısına göre filtreleme yaparak arayabilir ve doğru ürüne kategorideki tüm ürünleri incelemeden ulaşma fırsatı bulabilirsiniz.

    Sigorta Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Sigorta sahibi olmak isteyenlerin sigorta tipi ve türünü seçerken dikkatli davranmaları ve ihtiyaçlarını karşılayacak sigortayı seçmeleri gerekir. Sigorta seçerken öncelikle TSE belgeli ve kaliteli sigortalar seçilmelidir.

    Bunun yanı sıra motor devreleri, elektrik devreleri veya aydınlatma gibi amaçlara uygun sigortalar seçilmelidir. Ayrıca sigorta belirlerken mekanın özellikleri, elektrik amperi ve sigortanın bağlanacağı priz sayılarına dikkat edilmelidir.

    Bu kriterleri göz önüne alarak kullanabileceğiniz sigorta çeşitlerini elektrix’de bulabilir ve bağlantı yaparak elektrik kullanımına başlayabilirsiniz.

    Sigorta Fiyat Listesi

    Otomatik veya kartuş sigortaları gibi ürünleri satın almak isterseniz fiyat listesine sitemiz üzerinde arama yaparak ulaşabilirsiniz. Fiyatlar ürünlerin markasına, kesme kapasitesi veya tip gibi özelliklerine bağlı olarak farklı şekilde belirlenmiştir.

    Bu nedenle öncelikle hangi özelliklere sahip sigortayı kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. Sigortanın özelliklerini öğrendikten sonra siteye girerek kategoriyi inceleyebilir ve fiyat listesine ulaşabilirsiniz.

    Sigorta Fiyatları

    Schneider, Siemens ve Legrand markalarına ait sigortalardan almayı düşünüyorsanız 12-1000 TL aralığında fiyat ödemeniz gerekir. İhtiyacınız olan ürün 3 kutup kompakt ise 600 TL’den başlayan fiyatlarla 3 kutup kompakt satın alabilirsiniz.

    Kategoride bulunan tüm ürünlerin fiyatları içinse detaylı inceleme yapmanız ve aradığınız ürünü bularak satın almanız gerekir. Ayrıca elektrix’den yapacağınız sigorta alışverişlerinde 150 TL üzerinde olan tutarınız için kargo ödemeyeceğiniz bilgisini alabilirsiniz.

    Whatsapp Destek Hattı x İletişime geçmek için hemen tıklayınız. Haftaiçi 08:30-17:30 Tıklayınız
    T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.