Ampul Modelleri ve Fiyatları

Ampul, içeriğinde argon gazının bulunduğu ve elektrik akımına maruz kalarak ışık yayan cam şişeden oluşuyor. İç özelliklerinde yer alan filaman için ekseriyetle volfram tungsten kullanılır. Telin iki adet ince destek çubuğuna tutunması özellikleri arasındadır. Bilinen tarihi eski aydınlatma ürünleri arasındadır.

Sıralama seçin
  • Ampul Ne İşe Yarar?

    Elektrik enerjisini ısıya ya da ışığa dönüştürmek ampulün görevleri arasındadır. Kullanılan akıllı ampul içeriğinde işlemci ve kablosuz sistem yer alıyor. Günümüz teknolojisiyle geliştirilerek Wi-Fi ya da Bluetooth bağlantısıyla çalışabildiği gibi akıllı telefonlardan da kontrol edilen ampuller hayatı kolaylaştırmaya yarıyor. Farklı renkleriyle alternatif sunarak yaşam kalitesini artırıyor.

    Ampul Çeşitleri Nelerdir?

    Tek tip ampullerin kullanıldığı dönemden günümüze farklı alternatif ürünler geliştirilmiştir. Bilinen ampul çeşitleri ile her mekâna ve kullanıma uygun ışığa sahip ampuller yer alıyor.

    o   Led Ampuller:

    Diyot lambası olarak bilinen ve ışık yaymak adına diyor kullanılan katı ampul çeşididir.

    o   Tasarruflu Ampul:

    Kullanışlı ve oldukça ekonomik olan tasarruflu ampul en iyi aydınlatmayı sağlıyor.

    o   Halojen Ampul:

    Akkor lambalar arasında olup, iyot ya da brom gibi düşük seviyede halojene sahiptir.

    o   Gaz Deşarjlı Ampul:

    Gaz içeriğine elektrik akımı gönderilen bir ampul modelidir.

    o   Rustik Ampul:

    Dekoratif olarak kullanılan, dekoratif flaman teline ve sarı ışığa sahip ampul çeşidi rustik ampul modelidir.

    Kullanım alanlarına ve ışık ihtiyacına göre tercih edilecek ampul çeşitleri için birbirinden şık modeller yer alıyor. Hem gözünüze hem de cebinize uygun, estetik tasarımlar ile doğru seçim yapacaksınız.

    Ampul Modelleri

    Elektrik enerjisini ampul modelleri içerisinden nasıl almak istediğiniz tamamen inisiyatifinize kalıyor. En şık modellerin bulunduğu modeller, geniş kullanım alanıyla gözünüze hitap ediyor.

    Ampul modelleri kullanım alanları;

    o   Akkor flamanlı ampuller:

    Vitrin, tarayıcı, araç, projektör ve fotokopi makinesinde kullanılır.

    o   Normal akkor flamanlı ampuller:

    Akkor flamanlı ampullerin kullanım alanını kapsar.

    o   Halojen akkor flamanlı ampuller:

    Vitrin aydınlatma, fotokopi, tarayıcı, projektör ve taşıtlarda kullanılır.

    o   Floresan ampuller:

    İşyeri, ev, depo, hastane, mağaza gibi alanlarda kullanılır.

    o   Normal floresan ampuller:

    Floresan kullanım alanlarını kapsıyor.

    o   Enerji tasarruflu(kompakt) floresan ampuller:

    Abajur ya da masa lambası gibi loş alanlarda kullanılır.

    o   Gazlı deşarjlı ampuller:

    Reklamcılık, endüstriyel ve dış mekânlarda kullanılır.

    o   Cıva buharlı deşarjlı ampuller:

    Fabrika, sokak lambası, spor sahası, depo, soyunma odasında kullanılır.

    o   Sodyum buharlı deşarjlı ampuller:

    Alçak ve yüksek basınçlı olarak kullanılan deşarj ampuller arasındadır.

    o   Neon ampuller:

     Dekoratif alanlar, plazma gösterim alanlarında kullanılır.

    o   Metal halinde ampuller:

    Mağaza, dekoratif iç mekân aydınlatması, müze ve vitrin aydınlatmasında kullanılır.

    o   LED ampuller:

    Dış alan duvar aydınlatması, otel, konferans alanları, mağaza, ev ve işyerinde led ampul kullanılır.

    Ampul modellerinin enerji tüketimi ve watt seviyesi modellere göre farklılık gösteriyor.

    Ampuller Kaç Watt Olmalıdır?

    Ampul tesisat ya da kullanıldığı alana göre farklı enerji tüketimine sahiptir. Evlerde kullanılan küçük ev aletlerinde daha düşük watt ampul kullanılır. Odanızda kullanacağınız aydınlatmanın ne kadar güçlü olmasını istiyorsanız o kadar yüksek enerjiye sahip ampul kullanmalısınız.

    Gece kullanılan lambalarda genellikle 1–2 watt ampul kullanılır. Odanızı aydınlatmak için ise 40–60 watt aralığında olan ampul tercih etmelisiniz. Bu seviye sokak lambası gibi geniş bir alana yayıldığı zaman 400–1000 Watt olmalıdır.

    Doğru Ampul Nasıl Seçilir? 

    Ampul kullanım alanında öncelikle elektrik tesisatı önemlidir. Bu nedenle Dış ve iç mekânda farklı ampuller kullanılır. Seçim yaparak kullanmak istediğiniz ampul iç mekânda kullanılacaksa kafe ya da ofis içerisinde kullanılan dekora uygun bir ışık sağlamalıdır.

    Renk farklılıkları iç dekorasyona uyumlu olmalıdır. Dış mekânda kullanılan ampullerin iç mekân tesisatına uyumlu olmaması elektrik tesisat sorunlarına yol açar. Ampul seçimi yaparken bu kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.

    Ampul Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

    Elektrikli aletlerin bakımı uzun ömürlü olması açısından önemlidir. Ampullerin de daha verimli ışık yayması ve uzun süre kullanılması adına bakımına özen gösterilmelidir. Temizlik ve bakım yapmadan önce ampul özelliğini bilmeniz size yardımcı olacaktır. Ampullerin kullanım dışı olması halinde kapalı olması uzun ömürlü olmasını sağlar.

    Tozunu alırken ev eşyalarınıza gösterdiğiniz özeni göstermelisiniz. Ampul temizliğinde su ile temizleme tehlikelidir. Hassas elektronik temizliğinde kullandığınız hafif nemli bir bez işinize yarar. Aynı zamanda baskı uygulayarak temizlik ve bakım yapılmaması gerekir. Ampul içerisine su gelmesi hem elektrik çarpmasına hem de ampul patlamasına neden olabilir.

    Tasarruflu Ampul Faydaları Nelerdir?

    Tasarruflu ampul bütçe dostu ampuller arasındadır. Aydınlatma olarak tercih edilen her alanda kullanılan bir üründür. Düşük elektrik harcayarak ekonomik bir kullanım sağlar.

    Tasarruflu ampul faydalarından biri faturaya yansıyan düşük enerji ile tüketiciyi sevindirmesidir. Kompakt floresan olarak kullanılan aydınlatmalar da tasarruflu ampuller arasındadır. Uzun ömürlü ve düşük enerji tüketimi ile her dönem tercih ediliyor. 8000 saatlik ömrü ile oldukça avantajlı bir aydınlatma ürünüdür.

    Sarı Ampul Kullanım Alanları    

    Sarı ampul sıcacık görünümü ile bulunduğu ortamı da içinizi de ısıtıyor. Canlı renklerin yüksek seviyede yansıması, şık tasarımı, yüzeyindeki pürüzsüzlük, kaliteli kaplaması, düşük enerjisi ile en sevilen ampuller arasındadır.

    Sarı ampul genellikle iç dekorasyon olarak kullanıldığı bilinmektedir. Yüksek kullanım ömrü ile %80 tasarruf sağlayacak. 15.000 saat yani 15 yıl kullanıma sahip, enerji dostunuz olarak her zaman yanınızda olacak. 

    Gün Işığı Ampul Kullanım Alanları

    Gün ışığı net bir görüntü ve yüksek ışık verimliliği almak adına birçok alanda tercih ediliyor. Gün ışığı; atmosfer, gün içerisindeki gece gündüz saatleri hatta mevsim gibi farklı ışıkları yansıtır.

    Gök ve güneş ışığının birleşiminden oluşur. İç mekân aydınlatma sistemlerinde yoğun olarak tercih edilir. İhtiyaç duyulan aydınlık için yaşam ve çalışma ortamına uygun ışık ayarlanır. Aydınlatmanın sağlık üzerindeki önemli etkileri düşünüldüğünde ne denli önemli olduğu anlaşılır. İşyeri, eğitim kurumları, hastane, otel ya da evlerde kullanımı psikolojik olarak daha huzurlu hissedilmesine olanak tanır.

    İç mekânda oluşan ışık düzeyi her alanda farklılaşır. Pencereye yakın alanlarda daha fazla ışık bulunurken iç kısımların tıpkı pencere önü kadar gün ışığına sahip olması gerekir. Bazı özel çalışma alanlarında günışığı aydınlatma sistemlerine ihtiyaç duyulur. İç mekândan dış mekâna çıktığınızda gözlerinizin kamaşması ya da gece gündüz farkını anlamıyor olmanız psikolojik olarak olumsuz etki yaratır.

    Bu nedenle doğal ışığa en yakın seviyede kullanılan aydınlatma cihazları gününüzün daha konforlu geçmesine yardımcı olur. Birçok olumlu faydası olan günışığı ampullerde doğal günışığından daha fazla resim netliği sağlar. Çalışma odalarında kitap okurken gün ışığı ampul oldukça avantajlıdır.

    Beyaz Ampul Kullanım Alanları

    Işığı yayan diyotların kullanımında olan beyaz ampul, LED ampullerin katı hali olarak biliniyor. OLED Philips LED ampul ya da PLED olarak kullanılan bu lambalar iş amaçlı çok fazla kullanılmaz. Floresan lambalardan farklı olarak birden fazla diyotla bir arada kullanılır.

    Ampul Renk Tablosu, Kaç K Ampul Alınmalı

    Oda Aydınlatması Kaç Watt Olmalıdır?

    LED, iç mekân ya da apliklerde kullanılan ev tipi ampullerde 150–300 Watt enerji tüketimi vardır. Evinizin en güzel köşesi olan ve dostlarınıza verdiğiniz yemek davetinde daha verimli sohbet edebilmeniz adına yemek masanızın üzerine kullanacağınız ampuller de önemlidir. 30 watt enerjiye sahip olan ampul, yemek masası üzerinde yaklaşık 60 cm yükseklikte sabitlenir. Dinlenme alanınız olan oturma odanızda ise 20 watt enerjili ampul kullanmanız yeterli olacaktır. Kitap okurken daha düşük enerjide ampule ihtiyacınız olacak. Bu alanda kullanacağınız ampul 8 watt olabilir.

    Ampul Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

    Ampul seçimi bulunduğunuz alanda yaşam kalitenizi artırmanın en doğru yoludur. Dekorasyonu tamamladığınız evinizin ya da çalışmanızı yaptığınız işyerinizin aydınlatması için farklı istekleriniz olabilir. Elbette iç ve dış alanda kullanılan ampullerin nasıl alınması gerektiği tesisata bağlıdır. Bunun dışında kullanım alanı ya da yeri alacağınız ampulün belirleyici etkenidir. Ampullerin enerji seviyesinin watt olduğu yanılgısına kapılmamak gerekir.

    Ampul Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler;

    • Renk
    • Renk sıcaklığı
    • Lümen cinsi parlaklığı
    • Enerji tüketimi
    • Kullanım alanı
    • İhtiyaç duyulan ışık seviyesi
    • Verimi

    Watt, bir ampulün tükettiği enerjiyi gösterir. Mumluk olarak örnek verilecek olursa 100 mumluk olarak satılan bir akkor ampulün enerji tüketimi saatlik olarak 100 watt olur. Aydınlatma gücünde dikkat edilmesi gereken lümen değeri ve sıcaklığıdır.

    Bu önemli detayları göz önünde bulundurarak gereken ampulü alabilirsiniz. Bütçenizi ihmal etmeden kullanacağınız ışığa daha az fatura ödeyebilirsiniz. Piyasada yer alan ortalama ampullerin kalitesi de önemlidir. Uygun ampul fiyatları ile tasarruflu ve yüksek kalite ampuller yer alıyor.

    Hangi Ampul Daha Çok Işık Verir?

    Bazen daha verimli ve yüksek ışık veren ampule ihtiyaç duyabilirsiniz. Böyle bir durumda ihtiyacınız olan en çok ışık veren ampul için lümen değerine bakmalısınız. Lümen değerinin yüksek olduğu ampuller daha yüksek ışık yayar. %90 düşük enerji tüketimi ile yüksek ışık üreten LED lambalar kullanarak istediğiniz yüksek ışığı elde edebilirsiniz. Yaşam alanınızda bulunan ampulleri değiştirerek tasarrufa hemen başlayabilirsiniz. %30 tasarrufun söz konusu olduğu bu değişime çok sevineceksiniz.

    Hangi Ampul Ne Kadar Elektrik Yakar?

    Öncelikle aldığınız ampulde sıcaklık ve lümen değeri elektrik tüketimini belirler. 800 lümenli bir aydınlatmada, 2700 sıcaklık yer alan ampullerden kullandığınızda yaklaşık 60 watt elektrik harcamış olursunuz. Eş değer enerji tasarruflu ampullerde ise bu oran 16 Watt'a kadar düşüyor. LED lambaları incelediğimizde 9 watt tüketimi ile en ideal aydınlatmayı sağlıyor diyebiliriz.

    Ampul alternatifleri ile enerji tüketimini belirlemek tüketicinin elinde oluyor. Dilediği renk, ışık düzeyi ve tasarruf ile bilinçli tüketim sağlanıyor. Floresan ya da akkor ampullerin kullanımı oldukça fazladır. Bunun yanı sıra LED ise yeni yoğun kullanımda karşınızda oluyor. Klasik akkor ampullerde kullanılan tungsten, bir tel olarak ampulün ortasında yer alır. Bu telin kopması ise ampulün kullanımını sonlandırır.

    Yüksek ısı nedeni ile kullanımı sona eren ampuller yerine düşük verimli akkor ampul yerini floresan ampule devretti. Floresan ampullerde akkor modeller gibi gazın ısınmasıyla tel aydınlanmıyor. Cıvanın buharında elde edilen ışık hızla yayılıyor. Tasarruflu ampuller ise 4 kat daha parlak ve verimli yapısıyla 6.000-15.000 saat ömürle çalışıyor. LED ampuller aydınlatma teknolojisinde en fazla tercih edilen ürünler arasındadır.

    100.000 saatlik çalışma ömrü ile neden bu kadar tercih edildiği netlik kazanıyor. Hem düşük enerji tüketiyor hem de çevre dostu yapısıyla aydınlatma sağlıyor. Tasarruflu ampullere nazaran hızlı açılma özelliği ve yüksek aydınlatması bulunuyor. Tek düzey ışık yayarak, diğer aydınlatmalar gibi farklı ışıklara neden olmuyor. LED ampullerin uzun süreli kullanımına bakıldığında 15 yıllık bir ömür sunuyor.

    Sizleri 15 yıl boyunca aydınlatan, önünüze ışık tutan ve en güzel anılarınızı en iyi ışık atmosferi ile hatırlatan bir kullanıma sahiptir. Çoklu olan ışık diyotları merkezi sistem ile çalışır ve bu da uzun kullanımı destekler. LED ampullerin çalışma prensibi diğerleriyle karşılaştırıldığında, farklı ürünler gibi bozulduğunda çöpe dönüşmez. İçerisinde bulunan birçok ışık diyotu oldukça çalışmaya devam edecektir. Akkor ampullerin kullanımı ise 6 ay gibi bir zamanı kapsar. Tasarruflu ampullerin 5 yıllık ömrü olduğu bilinir.

    Bir Ampul 1 Ayda Ne Kadar Yakar?

    Türkiye genelinde ev mt² ortalaması 2+1 evlerle ölçülebilir. Son dönemlerde yapılaşmada daha küçük oturma alanları tasarlanıyor ve kullanım alanları daralıyor. Bu nedenle elektrik tüketimi azalsa da yanlış tercihler nedeniyle 3+1 ev aydınlatması kadar enerji tüketiyor olabilirsiniz. Bunun önüne geçmek adına aylık ya da yıllık olarak enerji tasarrufunuzu hesaplamanız gerekir.

    Her evde bulunan; yatak odası, oturma odası, mutfak, giriş, banyo ve koridor için gerekli olan ampuller farklıdır. Yaklaşık 7 ampul kullandığınız bir evde 6 saatlik bir kullanım hesap edersek kW olarak 0,35 krş. gibi ortalama bir rakam tüketilir. Bu enerji tarifesi örnek olarak 2014 yılı baz alarak hesaplanmıştır.

    Güncel olarak aynı hesaplama yöntemini kullanarak siz de ne kadar tasarruf edeceğinizi hesaplayabilirsiniz. Akkor ampul baz alarak hesaplama yaparsak 60wx6saatx365:35,4 kW bir güç ortaya çıkar. Yıllık faturanıza baktığınızda yaklaşık 90 TL aydınlatma ücreti çıkıyor. Led aydınlatma için ise 9wx6saatx365:19,7 kW kullanım söz konusudur. Bu ise yıllık tüketimde 48,2 TL ödeyeceğiniz anlamına gelir. Bu birim fiyatlarını 2021 yılı enerji tarifesine göre hesaplamanız ve net bir rakama ulaşmanız mümkündür.

    Ampul Fiyatları

    Kullanım alanınıza uygun bir ampul almak istediğinizde ortalama fiyatlara göz atmanız gerekebilir. En kaliteli marka ve enerji tüketimi ile farklı ampullerden dilediğiniz alanda faydalanabilirsiniz. İster akıllı ister klasik ampuller olsun en uygun fiyata bulabilirsiniz. Uzaktan kumandalı Renkli LED ve renkleri değişen bir ampul almak istediğinizde ödemeniz gereken ortalama ampul fiyatı 50 TL - 65 TL arasındadır.

    Lümen LED ampullerde ise bu fiyat 185–210 TL civarındadır. Beyaz ışık almak istediğinizde 10–13 TL gibi cazip rakamlar karşınıza çıkıyor. Klasik LED ampuller 50–60 TL, beyaz ampul ışık soketli lamba 15–25 TL, floresan ampul 5–10 TL gibi rakamlarda piyasada yer alıyor.

    Sarı ışıktan vazgeçemeyenler için ortamı sıcacık yapacak ampuller 12–20 TL arasındadır. Duy LED ampuller 25–55 TL olarak ihtiyacınızı karşılıyor. Aynı zamanda 5'li ya da 10'lu gibi farklı paketlerle daha uyguna aydınlatma sağlayabilirsiniz.

    Tasarruflu Ampul Fiyatları

    Tasarruflu ampulleri ister odanızın her köşesine ya da belirli alanlara kullanabilirsiniz. Tasarruflu lamba alırken ortalama fiyatlara göz atmalı ve indirimli fiyatlardan yararlanmalısınız.

    Tasarruflu ampulleri alırken yedeklerini bulundurmak isteyeceğiniz en uygun fiyatlar sunuyor. Beyaz ışık olan tasarruflu ampullerde marka ve watt seviyesine göre farklı fiyatlar yer alıyor. 9–13 TL beyaz ışık, lümen beyaz ışık ampul 45 w 75–90 TL, sarı ampul ışıklı 9–12 TL ve daha uygun fiyatlara bulunuyor.

    Ampul Modelleri ve Çeşitleri Hakkında Detaylar

    Ampul modellerinde bulunan çeşitler teknolojiye uygun üretiliyor. Eski ve yeni tip birçok ampul modeli geliştirilerek daha uzun ömürlü olarak tüketiciye sunuluyor. Renk alternatifi ile özellikle iç mekânda her konsepte uygun bir ışık kullanımı mevcuttur. Işık seviyesi, rengi, verimliliği ve tükettiği enerji ile her ihtiyaca yönelik tasarımlardan oluşuyor. Araçların farlarında da kullanılan ampullerin kullanım alanına göre hayati önem oluşturduğu biliniyor.

    Sensörlü ya da uzun ömürlü modeller için araç garajları da ihtiyaç duyulan alanlar listesindedir. Kullanılan her modelin zamanla daha fazla ihtiyaca uygun olması sağlanıyor. Kullanılan ışık modellerinin farklı özellikleri yer alıyor. LED ampuller özellikle araç farında kullanılacaksa o halde H3, H4 ve H7 gibi alternatiflere ulaşabilirsiniz.

    Kullanılan ampul klasik ampuller olabilir. Dış mekânda oldukça ihtiyaç duyulan lambalar güvenlik adına ulaşımı kolaylaştırır. Hava şartlarının olumsuz olduğu ve akşam saatlerinin karardığı belirli zaman dilimlerinde sokak lambasında kullanılan aydınlatmaların önemi artar.

    Whatsapp Destek Hattı x İletişime geçmek için hemen tıklayınız. Haftaiçi 08:30-17:30 Tıklayınız
    T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.